POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

U Tirani (Albanija) je u periodu od 3-5. juna 2024. godine održana XV međunarodna konferencija informacijskih poverenika, odnosno nezavisnih nadzornih organa koji štite pravo na pristup informacijama (ICIC). Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je punopravan član ICIC. Predstavnice Poverenika na ovoj konferenciji su bile vd pomoćnica gerenarlnog sekretara u Sektoru za žalbe i izvršenja u oblasti pristupa informacijama Slavoljupka Pavlović i viša savetnica u istom sektoru Jasna Mihailović. Glavne teme o kojima se razgovaralo tokom prva dva dana konferencije na sesijama koje su bile otvorene za javnost su bile osnaživanje marginalizovanih društvenih grupa kroz pristup informacijama i transparentnost, uloga civilnog društva i medija u promociji pristupa informacijama i transparentnosti i proaktivna transparentnost kroz prizmu informacionih tehnologija. Učesnici skupa su istakli da upotreba prava garantovanih kroz pristup informacijama može značajno osnažiti ranjive grupe, a posebno žene žrtve nasilja, decu i maloletnike, lica sa invaliditetom, migrante i izbeglice, da brže, lakše i bolje zaštite svoja prava. Takođe je posebno istaknut značaj proaktivne transparentnosti i potreba da se sa reaktivne transparetnosti pređe na proaktivnu transparentnost kao dominantan vid zaštite prava na pristup informacijama. U tom smislu je izuzetno važna upotreba informacionih tehnologija i ona može biti veoma značajna za povećanje transparentnosti u svetu.

Preporuka je organima vlasti i svim relevantnim akterima da već prilikom kreiranja novih softvera, aplikacija i sl. u ranim fazama razvoja tehnologije ugrade transparentnost u proizvod (transparenci by design). Učesnici konferencije su iskazali zabrinutost zbog činjenice postojanja globalnog trenda otežavanja i snižavanja prava na pristup informacijama, pa su u tom smislu ukazali da je sada više nego ikada neophodna snažna saradnja organa koji štite pravo na pristup informacijama i istaknut je značaj da svaki organ koji štiti ovo pravo mora preduzeti sve mere da se pravo na pristup informacijama ostvaruje na najbolji mogući način, jer bez toga nema demokratskog, transparentnog i otvorenog društva. S tim u vezi, posebno je istaknut značaj i uloga medija i organizacija civilnog društva u promociji i ostvarivanju prava na pristup informacijama, kao i neophodnost saradnje sa njima. Trećeg dana konferencije, koja je bila zatvorena za javnost, predstavnici regionalnih grupa su upoznali članove ICICa sa najznačajnijim pitanjima, uspesima i preprekama sa kojima se suočavaju zemlje članice u svojim regionima u oblasti transparentnosti i pristupa informacijama. Takođe, objavljeni su rezultati glasanja za novo rukovodstvo ICICa. Za predsedavajućeg je ponovo izabran Meksiko, a novi čanovi Izvršnog komiteta su Kenija i Australija. Sledeća XVI međunarodna konferencija informacijskih poverenika (ICIC) biće održana 2025. godine u Nemačkoj u Berlinu.

Tokom konferencije vd pomoćnica generalnog sekretara Slavoljupka Pavlović sastala se sa predstavnicama Saveta Evrope, Elvanom Tači, rukovoditeljkom organizacione jedinice za Tromso konvenciju u Generalnom direktoratu za ljudska prava i vladavinu prava u Savetu Evrope, i dr Tatjanom Oleksijuk, potpredsednicom Grupe za pristup informacijama u Savetu Evrope (Access Info Group), da bi razgovarale o mogućnosti da Republika Srbija ratifikuje Konvenciju Saveta Evrope o pristupu službenim dokumentima (Tromso konvencija), a koju je Srbija potpisala 2009. godine. Vd pomoćnica generalnog sekretara je upoznala predstavnice Saveta Evrope sa aktivnostima koje Poverenik i institucija Poverenika kontinuirano preduzimaju u cilju promocije Tromso konvencije i njene ratifikacije. Predstavnice Saveta Evrope su ukazale koji je značaj da jedna zemlja ratifikuje navedenu konvenciju i koje su prednosti i pomoć i podrška koje zemlja članica može da dobije od Saveta Evrope. Na sastanku je istaknuto da će Poverenik i institucija Poverenika nastaviti dosledno i kontinuirano da se zalažu za ratifikaciju ove konvencije imajući u vidu njen značaj na međunarodnom nivou za povećanje transparentnosti i veće poštovanje ljudskih prava.

Tirana ICIC


Zbirni mesečni statistički podaci

na dan 30.9.2024.

U PROCEDURI: 16.972
OBRAĐENO: 162.741

Opširnije...