POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Povodom nove politike privatnosti kompanije Meta, koja se od 26. juna 2024. godine primenjuje na korisnike platformi ove kompanije (Instagram, Facebook, Messanger i dr.) u Republici Srbiji, a o kojoj navedena kompanija nije obavestila naše korisnike, i koja podrazumeva obradu podataka o ličnosti korisnika za razvoj i unapređenje veštačke inteligencije, kao i povodom neovlašćene obrade podataka o ličnosti koju kompanije X Corp. i Twitter International Unlimited Company, takođe u svrhu razvoja i unapređenja veštačke inteligencije, vrše bez najave na teritoriji cele Evrope, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obaveštava javnost o sledećem:

  • U toku su aktivnosti usmerene na ostvarivanje kontakata sa navedenim kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se one još jednom podsetile na svoju obavezu određivanja predstavnika u Republici Srbiji, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno kako bi ujednačile tretman građana Republike Srbije sa građanima Evropske unije, imajući u vidu da je upotreba podataka o ličnosti građana Evropske unije od strane kompanije Meta za ove svrhe odložena.
  • U toku su aktivnosti usmerene ka ostvarivanju kontakata sa Komisijom za zaštitu podataka Republike Irske kao telom za zaštitu podataka o ličnosti u čijoj teritorijalnoj nadležnosti se nalaze kompanije Meta Platforms Ireland Inc. i Twitter International Unlimited Company, kao rukovaoci podataka o ličnosti.
  • S obzirom na to da je pravni okvir zaštite podataka o ličnosti Republike Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u potpunosti usklađen sa Opštom uredbom o zaštiti podatka Evropske unije (GDPR), Služba Poverenika obratiće se sa istim ciljem Evropskom odboru za zaštitu podataka (EDPB), koji okuplja sva nadzorna tela za zaštitu podataka o ličnosti država članica Evropske unije i u kojem Republika Srbija ima status posmatrača.
  • Planirano je održavanje zajedničkog sastanka Poverenika Milana Marinovića i zamenice Poverenika Sanje Unković sa direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini i predsednikom i članovima Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Crne Gore, dana 4. septembra 2024. godine u Sarajevu, sa ciljem koordiniranja zajedničkog delovanja ova tri nadzorna organa za zaštitu podatka o ličnosti u cilju iznalaženja trajnog rešenja ovog problema.

Zbirni mesečni

statistički

podaci

na dan 31.8.2024.
U PROCEDURI: 16.742
OBRAĐENO: 161.044

Opširnije...