ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

У Тирани (Албанија) је у периоду од 3-5. јуна 2024. године одржана XВ међународна конференција информацијских повереника, односно независних надзорних органа који штите право на приступ информацијама (ИЦИЦ). Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је пуноправан члан ИЦИЦ. Представнице Повереника на овој конференцији су биле вд помоћница геренарлног секретара у Сектору за жалбе и извршења у области приступа информацијама Славољупка Павловић и виша саветница у истом сектору Јасна Михаиловић. Главне теме о којима се разговарало током прва два дана конференције на сесијама које су биле отворене за јавност су биле оснаживање маргинализованих друштвених група кроз приступ информацијама и транспарентност, улога цивилног друштва и медија у промоцији приступа информацијама и транспарентности и проактивна транспарентност кроз призму информационих технологија. Учесници скупа су истакли да употреба права гарантованих кроз приступ информацијама може значајно оснажити рањиве групе, а посебно жене жртве насиља, децу и малолетнике, лица са инвалидитетом, мигранте и избеглице, да брже, лакше и боље заштите своја права. Такође је посебно истакнут значај проактивне транспарентности и потреба да се са реактивне транспаретности пређе на проактивну транспарентност као доминантан вид заштите права на приступ информацијама. У том смислу је изузетно важна употреба информационих технологија и она може бити веома значајна за повећање транспарентности у свету.

Препорука је органима власти и свим релевантним актерима да већ приликом креирања нових софтвера, апликација и сл. у раним фазама развоја технологије уграде транспарентност у производ (transparency by design). Учесници конференције су исказали забринутост због чињенице постојања глобалног тренда отежавања и снижавања права на приступ информацијама, па су у том смислу указали да је сада више него икада неопходна снажна сарадња органа који штите право на приступ информацијама и истакнут је значај да сваки орган који штити ово право мора предузети све мере да се право на приступ информацијама остварује на најбољи могући начин, јер без тога нема демократског, транспарентног и отвореног друштва. С тим у вези, посебно је истакнут значај и улога медија и организација цивилног друштва у промоцији и остваривању права на приступ информацијама, као и неопходност сарадње са њима. Трећег дана конференције, која је била затворена за јавност, представници регионалних група су упознали чланове ИЦИЦ-а са најзначајнијим питањима, успесима и препрекама са којима се суочавају земље чланице у својим регионима у области транспарентности и приступа информацијама. Такође, објављени су резултати гласања за ново руководство ИЦИЦа. За председавајућег је поново изабран Мексико, а нови чанови Извршног комитета су Кенија и Аустралија. Следећа XVI међународна конференција информацијских повереника (ИЦИЦ) биће одржана 2025. године у Немачкој у Берлину.

Током конференције вд помоћница генералног секретара Славољупка Павловић састала се са представницама Савета Европе, Елваном Тачи, руководитељком организационе јединице за Тромсо конвенцију у Генералном директорату за људска права и владавину права у Савету Европе, и др Татјаном Олексијук, потпредседницом Групе за приступ информацијама у Савету Европе (Access Info Group), да би разговарале о могућности да Република Србија ратификује Конвенцију Савета Европе о приступу службеним документима (Тромсо конвенција), а коју је Србија потписала 2009. године. Вд помоћница генералног секретара је упознала представнице Савета Европе са активностима које Повереник и институција Повереника континуирано предузимају у циљу промоције Тромсо конвенције и њене ратификације. Представнице Савета Европе су указале који је значај да једна земља ратификује наведену конвенцију и које су предности и помоћ и подршка које земља чланица може да добије од Савета Европе. На састанку је истакнуто да ће Повереник и институција Повереника наставити доследно и континуирано да се залажу за ратификацију ове конвенције имајући у виду њен значај на међународном нивоу за повећање транспарентности и веће поштовање људских права.

Tirana ICIC