ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поводом нове политике приватности компаније Meta, која се од 26. јуна 2024. године примењује на кориснике платформи ове компаније (Instagram, Facebook, Messanger и др.) у Републици Србији, а о којој наведена компанија није обавестила наше кориснике, и која подразумева обраду података о личности корисника за развој и унапређење вештачке интелигенције, као и поводом неовлашћене обраде података о личности коју компаније X Corp. и Twitter International Unlimited Company, такође у сврху развоја и унапређења вештачке интелигенције, врше без најаве на територији целе Европе, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обавештава јавност о следећем:

  • У току су активности усмерене на остваривање контаката са наведеним компанијама у Сједињеним Америчким Државама како би се оне још једном подсетиле на своју обавезу одређивања представника у Републици Србији, у складу са Законом о заштити података о личности, односно како би уједначиле третман грађана Републике Србије са грађанима Европске уније, имајући у виду да је употреба података о личности грађана Европске уније од стране компаније Meta за ове сврхе одложена.
  • У току су активности усмерене ка остваривању контаката са Комисијом за заштиту података Републике Ирске као телом за заштиту података о личности у чијој територијалној надлежности се налазе компаније Meta Platforms Ireland Inc. и Twitter International Unlimited Company, као руковаоци података о личности.
  • С обзиром на то да је правни оквир заштите података о личности Републике Србије као кандидата за чланство у Европској унији у потпуности усклађен са Општом уредбом о заштити податка Европске уније (GDPR), Служба Повереника обратиће се са истим циљем Европском одбору за заштиту података (EDPB), који окупља сва надзорна тела за заштиту података о личности држава чланица Европске уније и у којем Република Србија има статус посматрача.
  • Планирано је одржавање заједничког састанка Повереника Милана Мариновића и заменице Повереника Сање Унковић са директором Агенције за заштиту личних података у Босни и Херцеговини и председником и члановима Савјета Агенције за заштиту личних података Црне Горе, дана 4. септембра 2024. године у Сарајеву, са циљем координирања заједничког деловања ова три надзорна органа за заштиту податка о личности у циљу изналажења трајног решења овог проблема.